Via Romana Festival in Orientalis

06 augustus tot 11 augustus , 11:00 tot 17:00 uur

Via Romana Festival

Tijdens het Via Romana Festival laten re-enactmentgroepen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zien hoe het laat-Romeins leger eruit zag in de laatste jaren van het Romeinse Rijk. Zij zullen door het leven gaan als echte Romein en bivakeren in de Romeinse Straat. Vrouwen en kinderen van de soldaten zijn op straat bezig met de dagelijkse gang van zaken, Germaanse huurlingen lopen wat rond en huisdieren slenteren overal tussendoor. Bewandel de Romeinse Straat, ontdek het leven van de Romeinen en ga zelf op zoek naar de verschillen tussen Romeinen en Germanen, of tussen vroege christenen en late heidenen. Of misschien zijn er wel geen verschillen te vinden?

LAAT ROMEINS EVENEMENT

Tijdens het Via Romana Festival gaan we terug in de tijd naar de nadagen van het Romeinse Rijk. De periode tussen ruwweg 250 en 450 brokkelt het centrale gezag vanuit Rome geleidelijk af. In een poging om de eenheid te bewaren wordt het christendom de staatsgodsdienst. Om het publiek kennis te laten maken met de Romeinse tijd in de vierde en vijfde eeuw, is in 2005 LRE, Laat Romeins Evenement, ontstaan. In 2011 verhuisde LRE naar Museumpark Orientalis met elk jaar een groeiend aantal bezoekers. Laat-Romeinse re-enactors uit heel Europa zetten jaarlijks weer een unieke show neer, leuk voor zowel deelnemers als toeschouwers.

Het programma

Naast dat je met eigen ogen het leven als laat-Romein kunt ervaren, zijn er tijdens het Via Romana Festival ook nog allerlei activiteiten doen in het museum. Kinderen kunnen meedoen met een legionairstraining of zich verkleden als echte Romein en op pad gaan met de Romeinenrugzak. Het volledige programma blijft nog even geheim, maar noteer de data vast in je agenda!

Het Via Romana Festival vindt plaats van dinsdag 6 t/m zondag 11 augustus, van 11.00 – 17.00 uur.
Op zaterdag 10 en zondag 11 augustus vindt er een spectaculaire show plaats, waarbij het publiek zelf kan meedoen aan het soldatenleven! Maak een praatje met de soldaten en ontdek van dichtbij waarom zij er anders uitzien, welke kleding zij dragen en voor wie zij vechten.

Via Romana Festival wordt in samenwerking met Fectio late Romeinen in Nederland georganiseerd.

 

Museumpark Orientalis

Monseigneur Suyslaan 4
6564 BL Heilig Landstichting

(024) 382 3110 http://www.museumparkorientalis.nl